Handwerken met hoofd én hart
De hegemonie van dassen en truien breiende oma’s lijkt voorbij. Hippe meiden, kunstenaars die ‘wildbreien’ en ook moderne mannen worden blij van het regelmatige getik van breipennen. In het decembernummer onderzoeken we waarom handwerken vandaag de dag zo trendy is.
Volgens Akke Faling, docent textiele handvaardigheid aan vrijeschoolpabo van de Hogeschool Leiden helpt het om 'grip'te krijgen op de wereld om je geen en je thuis te kunnen voelen: "Het helpt je jouw idealen of ideeën om te zetten in werkelijkheid." Ze gunt het iedereen, kinderen én volwassenen, om handwerken te leren en te doen. "Door letterlijk te bewegen wordt het beweeglijk denken gestimuleerd," zegt ze.
Architecte Sandra Burggraaf wilde tien jaar geleden achter haar bureau vandaan en iets gaan 'doen'. Ze startte samen met een oud-collega Vilt aan Zee, een bureau waar ambachtelijke producten van vilt worden gemaakt. Toen ze zagen hoeveel voldoening het vilten gaf aan mensen met een beperking startten ze samen de Stichting Vrolijk Werk. Hier kunnen vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een jaar aan het werk om in een veilige omgeving aan zichzelf en hun toekomst te werken.
Ondertussen wordt handwerken ook al populair in gevangenissen. Borduren zou ideaal zijn voor de gevangenen om hun tijd te doden in de tijd dat ze 'vast zitten'. Een borduurcursus van de Britse organisatie Fine Cell Work is razend populair onder gevangenen.
Handwerken heeft alles te maken met hoofd, hart en handen. Niet voor niet is dit vak een belangrijk onderdeel van het curriculum van de vrijesschool . Van handwerken word je rustig volgens Akke Faling, maar het belangrijkste is nog dat het je een goed gevoel geeft. Dat je iets gemaakt hebt waar je trots op kunt zijn.
Meer lezen?
Het artikel is gepubliceerd in Antroposofie Magazine nummer 4 van december 2016.
Verkooppunten