Biodynamische landbouw in de lift
De biodynamische sector groeit, blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2019/2020. Zowel het areaal als het aantal handelaren en verwerkers in de biologisch-dynamische landbouw neemt toe. Naar verwachting zal die groei in 2020 nog verder doorzetten. Door het coronavirus is de omzet in natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels fors gestegen. Vooral de bezorgdiensten kregen er veel nieuwe klanten bij. Zo is de omzet van webwinkel Hofweb in juni 2020 in vergelijking met juni 2019 naar schatting 40% extra gegroeid door de coronacrisis, naast 45% autonome groei.
Waarin zit ‘m dat succes in deze tijd? Dat komt onder andere door het gegeven van de korte ketens in de bd-landbouw, wat in tijden van een pandemie steeds meer mensen aanspreekt. Dynamisch Perspectief, het tijdschrift van de BD-Vereniging, maakte er zelfs een themanummer over, dat je nu gratis kunt downloaden.
Maar zou het niet een stuk handiger zijn als de biodynamische producten met het Demeterkeurmerk ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar waren? “Handiger misschien wel, maar niet verstandig,” zegt Demeter-directeur Bert van Ruitenbeek. We spraken met hem voor het artikel in AM over de vraag ‘Waarom zijn Demeterproducten eigenlijk niet in de supermarkt verkrijgbaar?’ Dat artikel kun je nu hier gratis online lezen.
Wil je meer weten over het verschil tussen biologische en biodynamische producten? Bekijk dan de online lezing die Ruud Hendriks van bd-landbouwschool Warmonderhof gaf voor onze AM Academy: