100 jaar antroposofische zorg
De antroposofische gezondheidszorg bestaat honderd jaar! Dat vieren we in het maartnummer van AM.
Het themakatern in het hart van het blad bevat deze keer artikelen over verschillende onderdelen van de antroposofische gezondheidszorg: van zorginstelling tot therapie en van geneeskrachtige plant tot de vraag waarom je eigenlijk ziek wordt.
Onder veel klachten, zoals stress, burn-out, depressie, gaan existentiële vragen schuil. “Daar ligt de oorzaak die geleid heeft tot bepaalde symptomen,” zegt Susanne Kruys, zingevingstherapeut en biografisch coach. Ze schreef het boek ‘De biografie als medicijn’ en het bijbehorende werkboek dat in maart verschijnt, over het belang van het levensverhaal achter de persoon. Arianne Collee interviewde haar voor ons thema-katern.
Ook nemen we een kijkje bij het Hermes Huis, een antroposofische woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe ziet de dag eruit voor de bewoners van het huis? En hoe houd je de antroposofische vonk levend in tijden van werkdruk en personeelstekorten? “Principes die ik ken vanuit de antroposofie, zie ik in andere stromingen een nieuw jasje tevoorschijnkomen," zegt persoonlijk begeleider enverzorger Nathalie ter Borgt.
En verder:
“Ik ben niet iemand die over lijken gaat, maar wil wel het maximale uit mezelf halen,” zegt voormalig Olympisch topsporter Nicolien Sauerbreij. Dat dit haar aardig is gelukt, heeft vooral met haar vrijeschoolverleden en haar ouders te maken. “Mede dankzij de vrijeschool heb ik veel zelfvertrouwen. Ik mocht zijn wie ik was,” vertelt Nicolien. Tegenwoordig werkt ze als sportmasseur én onlangs deed ze mee aan Dancing on Ice. Daar had ze veel profijt van haar discipline en het doorzettingsvermogen dat ze ontwikkelde in de topsport.
- Wanneer is je kind leerrijp? En hoe erg is het om een jaar langer te moeten kleuteren? Loïs Eijgenraam beschrijft de twijfel en teleurstelling van ouders wanneer ze horen dat hun kind nog niet naar de eerste klas kan, maar laat ook zien hoe waardevol het is om een jaar langer de rijkdom van het kleuterleven te verzamelen.
- Onbewust weten we allemaal dat buiten zijn goed voor je is, maar toch handelen we er vaak niet naar. Jasper Sinoo, werkzaam op bd-landgoed Kraaybeekerhof geeft tips om de vitaliserende kracht van de natuur op je te laten inwerken. “Zet je zintuigen open en luister, kijk, proef en ervaar!”
En ook nog onder andere:
- Het gezin van Daan Rot viert Hemelvaart met een dauwtrapbrunch.
- De dubbelganger onthult je ontwikkelingspotentieel
- Een antroposofische blik op bankieren: hoe werkt ons geld en wat doen we ermee?