Boeken
Hoe help je als leerkracht de kinderen in je klas het beste vooruit? Hoe voed je jezelf op als pedagoog? Wat is een mens eigenlijk? Wie zichzelf deze en andere complexe vragen stelt over het leraarschap en het lesgeven, kan veel opsteken van het onlangs verschenen Antroposofische menskunde begrijpen – veertien essays bij ‘Algemene menskunde…
“Je kunt alles totdat het tegendeel bewezen is,” is het motto van het Madam Petit poppenboek. Een zelfgemaakte pop is een superpersoonlijk cadeau voor een kind. Geweldig om te geven, maar toch durft niet iedereen zich daaraan te wagen. Dat is toch veel te moeilijk? En te tijdrovend? Dit uitnodigende boek vol prachtige foto’s, speelse…
Een goede smid bewerkt niet alleen het oppervlak van het ijzer, maar weet het tot in zijn diepere structuur te transformeren. In zijn boek Verhalen uit de Smidse laat kunstenaar Erik Lemmens zien hoe ook het uitoefenen van zijn ambacht doorwerkt op andere vlakken van het leven. Het smeden van een tastbaar werkstuk heeft invloed…
Als het goed is, is de basis voor een prettige omgang met je puber al in de kindertijd gelegd. Toch kan deze ontwikkelingsfase de verhouding tussen ouder en kind soms aardig op scherp zetten. Pubers zoeken in hun worsteling naar eigenheid en verbinding met hun eigen ‘Ik’ ook voortdurend naar het ‘Ik’ van de volwassenen.…
Sari woont op een boerderij tussen de heuvels, met appelbomen, kippen, bijen en zelfs haar eigen lammetje. Als dat groot genoeg is, wordt het geschoren en breit Sari van de wol haar eigen sjaal. Maar wat komt er allemaal bij kijken voordat je zo’n gebreide sjaal in je handen hebt? Dit boek volgt het hele…
Hoogbegaafde kinderen ontwikkelen zich fysiek hetzelfde als hun leeftijdsgenootjes, maar hun innerlijke ontwikkeling verloopt anders. Van nature stapt een kind vanuit het doen de wereld in, maar bij deze kinderen is het begripsvermogen de ingang voor alles wat ze doen. Dat maakt dat deze kinderen vaak moeite hebben om zich vanuit vertrouwen te verbinden met…
“Wat drijft je?” vraagt tv-presentatrice Floortje Dessing aan plastic soup surfer Merijn Tinga als ze hem volgt op zijn SUP-board op het IJ. Merijn heeft geen pasklaar antwoord. Hij wil verhalen maken over het plasticprobleem, en dat via die weg op de agenda zetten. Zijn boek Plastic Soup Surfer – hoe één persoon verschil kan…
Tijdens de Pinksterviering zie je ze jaarlijks op de vrijescholen: de Pinksterbruidsparen, die het huwelijk tussen hemel en aarde symboliseren. Sommige woke ouders vinden de traditionele bruid in haar witte jurk en de bruidegom met zijn hoge hoed een te traditioneel beeld. Zij zouden daar, uit respect of sympathie voor homoseksuelen, graag twee bruiden of…
De coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook in antroposofische kringen lijkt iedereen er een mening over te hebben: over het virus, over de maatregelen van de overheid… net als elders in de maatschappij lopen de discussies ook in deze kringen hoog op. Je moet van goeden huize komen om daar een boek over te schrijven dat…
Wat kun je doen als je kind buikpijn heeft? Hoe maak je wikkels en compressen, en bij welke klachten gebruik je die eigenlijk? Dit lijvige boek heeft op dit soort vraagstukken een antwoord en helpt je op weg met praktische tips. De titel ‘Kinderziekten’ suggereert een naslagwerk over rode hond, mazelen en dergelijke. Natuurlijk komen…
- 1
- 2
- 3
- …
- 7
- Volgende »
Opleidingen
De School voor Antroposofische Kinderopvang biedt twee mbo-niveau 4-opleidingen aan die opleiden tot ‘Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Antroposofische Kinderopvang’. Het gaat om een 1,5-jarige BBL-opleiding en een 3-jarige BOL/BBL-opleiding. Marlinda Zandwijk (34) neemt deel aan de 1,5-jarige BBL-opleiding. Toen Marlinda Zandwijk voor haar eigen kind een kinderdagverblijf ging uitkiezen, kwam ze toevallig in aanraking met de…
Lees verder“Eigenlijk zocht ik iets in het hbo met kunst en creativiteit,” zegt de 22-jarige Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. “Ik bezocht de Open Dagen van Kunstacademies, maar kon niet echt mijn creatieve uitdaging vinden. Toen kreeg ik de tip dat de Vrijeschool Pabo wel iets voor mij was.” Isabelle moest nog wel…
Lees verder‘Speel wie je bent’ heeft vanaf 2004 een opleiding ontwikkeld voor mensen die Contactclown willen worden. Hans Linssen (Clown Gompie) volgde de opleiding. De allereerste keer dat ik een workshop volgde bij Roelant de Vletter, kwam ik (verstrooid als ik ben) natuurlijk te laat. Ik stapte de ruimte binnen terwijl iedereen al in een kring stond. Roelant…
Lees verderWarmonderhof is een mbo voor biologisch-dynamische landbouw, waar zowel jongeren als volwassenen studeren, in voltijd en in deeltijd. De school staat middenop drie boerderijen en de jongeren wonen er ook. ’s Morgens zitten ze in de klas en ’s middags staan ze op het land of in de stallen. Studenten vertellen waarom ze voor deze…
Lees verderIk wist al wel een en ander van antroposofie, maar hoe actueel is die kennis en hoe hangt het met elkaar samen? Ik wilde een completer beeld kunnen vormen van wat de antroposofische benadering in 21e eeuw heeft te bieden en hoe ze zich verantwoordt. Het was een verrijking en een genoegen om aan deel…
Lees verderOpleiding van de Hogeschool Leiden Simone Yoy Mooyman (23): “Tijdens de opleiding heb onder meer geleerd om ‘werkelijk’ contact met een cliënt te maken” “Het mooiste moment van de opleiding was misschien wel dat ik voor het eerst een nat-in-nat-schildering maakte, alleen met de kleur blauw. Ik wist niets van kunstzinnige therapie. Maar ik merkte…
Lees verderOpleiding van de Nederlandse Vereniging van Antroposofisch Fysiotherapeuten Tjeerd Alkemade (33): “De kracht van de opleiding is dat de mens recht gedaan wordt. We zijn zoveel meer dan een verzameling botten en spieren” “Min of meer toevallig kwam ik bij de Zonnehuizen te werken. Daar merkte ik bij de teambesprekingen dat ik met mijn reguliere…
Lees verderCursussen en workshops
Voor de snelle beslissers…. Op landgoed Kraaybeekerhof, verscholen tussen de huizen in Driebergen-Rijsenberg. Een magische plek, zeker in de zomer. Bezoekers kunnen wandelen door de (kruiden)tuinen, een unieke bijentuin ontdekken, wat lekkers genieten op het terras of gewoon luieren in het gras. Naast tuinen en een restaurant is het Landgoed al ruim 40 jaar de…
Workshop Dagboektekenen 30 juni 2017, Heleen Hupkens Soon Ja Terwee Net op het moment dat ik besef dat ik meer creativiteit in mijn leven wil toelaten, stuit ik op de AM workshop van Kit Le Large; Dagboektekenen. Dit spreekt mij meteen aan en ik geef mij op voor de workshop. Het is een uur rijden…
Voor opvoeden heb je geen diploma nodig. Maar soms stellen je kinderen je voor raadsels waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. De Academie voor Ouders kan inspiratie en ondersteuning bieden bij je werk als opvoeder. Je doet er niet alleen veel theoretische kennis op, maar je gaat ook aan de slag met het beoefenen…
Flowforms zijn schalen waarin stromend water op een swingende wijze heen en weer schommelt. Het water stroomt over de schaal weg, maar maakt eerst dwars op deze stroming een wervelende bewegingen. In een ritme linksom en dan rechtsom draaiend. Dit geeft je een gevoel dat het water hier danst en zo in haar eigen element…
Studenten van de opleiding Natuurvoedingskundige op landgoed de Kraaybeekerhof verdiepen zich niet alleen in gezonde voeding, maar maken ook veel persoonlijke ontwikkelingen door. Twee oud-studenten blikken terug op hun ontplooiing binnen en buiten het klaslokaal. “Waar veel reguliere voedingsopleidingen zich richten op de details, voedingsstoffen en de wetenschappelijke kant, gaat de opleiding Natuurvoedingskundige op de Kraaybeekerhof…
Marita Klein over haar ervaringen met de cursus Levensverhalen schrijven van Lieke Deelstra in Brummen. “Het leverde voor mij een schat aan diep verborgen herinneringen op”In 2015 heb ik drie schrijfcursussen gevolgd bij Lieke Deelstra van Werkplaats Stap. De cursus levensverhalen schrijven voor beginners en gevorderden en een cursus sprookjesverhalen. De levensverhalen werden in een…
Cursus van Brigitte van Bourgonje, zangtherapeut/stresscounselor in Rotterdam, Dordrecht, gespecialiseerd in stem, oorsuizen/tinnitus & stress. Rianne Versluis (60): “We leren totaal anders met ons lichaam en onze stem om te gaan. Heerlijk” “Het is niet te vergelijken met koorzang. Ik zit bij verschillende koren, maar wat we bij Brigitte doen is totaal anders. Ik verken mijn…
Cursus van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding Docent Frans Romeijn: “Het is mooi als je gelooft in de werking van preparaten, maar het is nog mooier als je die werking ook echt kunt waarnemen. Dan wordt het realiteit” Frans Romeijn“In de jaren ’70 kwam ik als bd-tuinder in aanraking met preparaten. Ze bleken te…
Artikelen
Je wilt bewust leven. Dus je isoleert je woning, je rijdt elektrisch, je eet biologisch, en dus denk je ook na over de impact van je vakantie op het milieu. Betekent dat het einde van de luxe vliegreizen en heerlijke hotels? Nou, niet per se. Het gaat wel over de juiste keuzes maken. Gelukkig biedt…
Lees verderVan antroposofie wordt nog wel eens gezegd dat het vaag of ongrijpbaar is, terwijl het vaak verrassend concreet en toepasbaar is. Het gaat wél over diepgaande processen die we als mens beleven. Voorbeeld bij uitstek? De Basisoefeningen en de terugblikoefeningen, waarmee je het denken, voelen en willen kunt trainen. Antroposofisch arts Jaap van de Weg is al jaren enthousiast over deze…
Lees verderMet Hemelvaartsdag stappen velen van ons al héél vroeg in de ochtend op de fiets of maken voor de zon opkomt een lange wandeling. Dan gaan we ‘dauwtrappen’ in de natuur die bezig is te ontwaken … Maar waar gaat Hemelvaart eigenlijk over? We zijn vandaag de dag minder goed bekend met religieuze tradities. Toch…
Lees verderElke dag gaat de zon weer op. Een wonder, waar we nauwelijks bij stilstaan, maar desalniettemin een wonder. Met een ochtendspreuk kun je je dagelijks even bewust zijn van dit wonder en van de nieuwe dag die voor je ligt. Kleuterjuf Madeleen van Tienhoven doet dit met haar kleuters. “Met de ochtendspreuk zet ik een…
Lees verderNaar geen seizoen kunnen we zo verlangend uitzien als naar de lente. Dat heeft vermoedelijk te maken met het seizoen dat eraan voorafgaat. Ook de winter heeft zijn aantrekkelijke kanten, van behaaglijk binnen zitten tot buiten plezier hebben in de sneeuw of op het ijs. Maar als er één seizoen is dat een einde moet…
Lees verder“Samen een spreuk zeggen voor je met de maaltijd begint, brengt even een verstild moment. Dat vind ik erg prettig,” zegt Margit Beukman, moeder van twee kinderen (6 en 9 jaar). “En het is een handig middel om samen met eten te beginnen. Anders heeft onze zesjarige zoon zijn bord al leeg als ik nog moet opscheppen.” Tekst:…
Lees verderBespeel je een muziekinstrument? Heel gezond. Het werkt ontspannend en het geeft je veel voldoening. Volgens muziektherapeute Maartje Gilissen zou “iedereen het moeten doen.” Zij zet muziek bijvoorbeeld in om gedragsveranderingen bij kinderen teweeg te brengen. Neurochirurg Erik Scherder laat in zijn boek Singing in the brain zien dat er bij het maken van muziek…
Lees verderDe geboortedatum van Jezus van Nazareth is onbekend, maar het is geen toeval dat zijn geboorte op 25 december gevierd wordt. Die dag had voor veel mensen al een geboortestemming. Volgens de mythe werd de god Mithras, in het Romeinse Rijk heel populair als overwinnaar van het kwaad, op 25 december in een grot…
Lees verderHoe fijn zou het zijn als je alvast een sneak peek van het nieuwe jaar kon krijgen in de kerstvakantie? Wat zou dat goed van pas komen bij het maken van goede voornemens voor het komend jaar! Het schijnt te kunnen… in de Heilige Nachtenperiode – de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen – geven je…
Lees verder