Seksualiteit

Tijdens de Pinksterviering zie je ze jaarlijks op de vrijescholen: de Pinksterbruidsparen, die het huwelijk tussen hemel en aarde symboliseren. Sommige woke ouders vinden de traditionele bruid in haar witte jurk en de bruidegom met zijn hoge hoed een te traditioneel beeld. Zij zouden daar, uit respect of sympathie voor homoseksuelen, graag twee bruiden of twee bruidegommen van maken. Goed idee natuurlijk! Of ga je dan voorbij aan de symbolische kwaliteit van dit beeld? Daar is van alles over te zeggen.

Het boekje ‘Seksualiteit’ dat onlangs is verschenen bij uitgeverij Pentagon, kan hier een interessante bijdrage aan leveren. Het is een selectie van fragmenten uit voordrachten van Rudolf Steiner, die ingaan op verschillende aspecten van seksualiteit. Zo gaat het boek onder meer in op de tijd dat de mens nog tweeslachtig was, waarvoor Steiner put uit de Akashakroniek. Hij legt uit hoe de individualisering van de mens mogelijk werd door de scheiding van de twee geslachten, en hoe seksualiteit daarbij voor diversiteit zorgt. Toch wijst hij erop dat ieder mens nog altijd zowel iets van het vrouwelijke, als van het mannelijke in zich heeft: wie een vrouwelijk fysiek lichaam heeft, beschikt over een mannelijk etherlichaam en omgekeerd.  Bovendien benadrukt hij dat kinderen tot zeven jaar in feite aseksuele wezens zijn, die er alleen maar uitzien alsof ze mannelijk of vrouwelijk zijn.  Wanneer een kind eenmaal geslachtsrijp wordt, in de daarop volgende zevenjaarsfase, hangt dit volgens Steiner samen met een wakker worden voor de wereld en het ontstaan van een bewuste moraal.

Hoewel het taalgebruik in deze bundel toegankelijk is – heldere zinsopbouw, relatief eenvoudige woordkeus – is de inhoud best pittig voor lezers die wat minder bekend zijn met begrippen als astraallichaam en het etherlichaam. Ook komen het Atlantische en Lemurische tijdperk veelvuldig aan bod. Enige voorkennis over Steiners uitspraken daarover is wel handig bij het lezen van dit boek, voordat je je in een historische fantasyroman waant. Voor wie zich verder wil verdiepen in dit onderwerp is achterin het boek een uitgebreide bronvermelding van de fragmenten toegevoegd.

 

Rudolf Steiner, Seksualiteit, € 14,-, uitgeverij Pentagon.

Meer boekrecensies lezen