Martine Hogerwerf
Dat mijn kinderen pas op hun twaalfde een mobiele telefoon krijgen (waarvoor ik eerst met ze heb geoefend), blijkt een goede keuze. In het boek ‘Wilsopvoeding’ van Valentin Wember heb ik namelijk gelezen dat de basis van de wil dan al is gelegd. Dat vind ik een hele geruststelling, iets waar je op kunt vertrouwen.…
Lees verderMijn oudste zoon zit inmiddels op de middelbare school in de brugklas. Ik had me voorgesteld dat als mijn kinderen eenmaal naar de middelbare school zouden gaan, ik het wat rustiger zou krijgen en de controle op hun beeldschermgebruik wat meer zou kunnen loslaten. Het idee was dat we nu geoefend hadden samen en dat…
Lees verder“Het doel van de opvoeding is het kind te laten worden wat het is.” Deze kreet kennen we van de vrijeschool, maar hij wordt ook ingezet op de Werkplaats in Bilthoven, de Kees Boeke-school, waar ik werk als lerares. Kees Boeke was een Nederlandse pedagoog die in 1926 zijn eigen kindergemeenschap begon, met een heel…
Lees verderNu mijn oudste zoon van twaalf een mobiele telefoon heeft, heb ik geprobeerd huisregels te maken om hem een soort gewoontevorming te laten ontwikkelen met dat ding. Ik merk echter dat ik steeds als ik hem even alleen thuis laat, er toch van uitga dat hij alleen maar op ‘dat ding’ heeft gezeten. Ook al…
Lees verderToen ik begon met lesgeven was er een moment waarop ik in de gaten kreeg dat als ik twijfelde aan een uitspraak die ik deed, mijn leerlingen nooit deden wat ik wilde. Als ik zeker was van mijn zaak daarentegen werd wat ik zei wel geaccepteerd door de groep. Op zo’n moment ga ik dan …
Lees verder