De tuin in met Pasen

Het toeleven naar Pasen gaat bij ons bijna vanzelf. Een hunkering naar groen, warmte en nieuw leven. Iedere avond kijken we de maan vol en weten: de eerste zondag na de volle maan is het Pasen.

Tekst en beeld: Daan Rot

Mijn eigen herinnering aan Pasen is die aan het christelijke Paasfeest. Op zondag gingen wij als gezin naar de kerk en na de dienst naar de zondagsschool. Compleet met kleurboekjes over het lijdensverhaal. En toch zijn het geen herinneringen aan de kruisiging van Jezus, maar een blij gevoel van ‘Hosanna, Hij is waarlijk opgestaan’. Het was een feest van een nieuw begin.

Onze kinderen kennen de christelijke verhalen, maar meer zoals we ook de Griekse mythen, Noorse sagen en sprookjes vertellen. Omdat Jan de Matthäus Passion van Bach naar het Nederlands heeft vertaald, krijgen ze het lijdensverhaal al van kleins af aan mee. In de periode dat Jan diep in zijn vertaling zat tijdens onze zomervakantie in Frankrijk, speelden Rover en Wolf alles na, met cowboypop Woody vastgeknoopt aan het kruis en met een vrolijke opstanding.

Tweede paasdag tuindag

Door de jaarfeesten bewust te vieren, hebben we ook meer oog voor de opstanding van de natuur; de wassende maan en hoe mooi zo’n grote volle maan eigenlijk is. Vroeger had ik geen idee van de maanstanden en leken de bomen van de ene op de andere dag weer in blad te staan. Maak met Pasen eens een lekkere lange wandeling en zie de piepkleine groene puntjes in de grond, de eerste krokussen, het frisse groen aan de bomen en de eerste gele bloemetjes aan de forsythia. Neem een vuilniszak mee en ruim onderweg meteen even wat rommel op.

Tweede Paasdag is bij ons tuindag. Nu zijn we vorig jaar verhuisd en is onze tuin een heuse modderpoel, dus we kunnen serieus aan de slag. Vrijwel alles moet gesnoeid, veel mag weg, er moet flink opgeruimd en gezaaid worden. We gaan de dode tuin tot leven wekken, zodat we er een heerlijke lente en zomer kunnen vieren en onze eigen tomaten, paprika’s en zelfs pompoenen kunnen oogsten. We maken altijd een paasvuur in een oude ketel  al het dode hout erin en ons nog wat warmen aan het vuur.

In onze tuin staat een heel zielige, door het dikke en zware pak sneeuw kromgebogen krulhazelaar. Verschillende takken zijn afgebroken en de boom moet plaatsmaken voor een tuinkantoor. Van dikke takken zaagde Wolf plakjes en Maantje Piet knipte met haar eigen snoeischaar alle dunne krultakjes af. Perfect materiaal voor mooie eierdopjes voor op de paastafel.

 

Eierdopmandje vlechten

Nodig:

  • Potlood
  • Hamer
  • Zaag
  • Snoeischaar
  • Boomschijfjes (doorsnede 8 à 9 cm)
  • Stukje schuurpapier
  • Spijkertjes
  • Dunne buigzame takjes zoals de krulhazelaar, wilgentakjes

Zet op de boomschijfjes, iets van de rand af, een oneven aantal stippen met een onderlinge afstand van 1 cm. Eerst de schijfjes even schuren voordat je de stipjes erop zet. Sla de spijkertjes erin en weef slalommend de takjes langs de spijkertjes. Druk tussendoor de geweven takjes goed aan en weef door tot het spijkertje helemaal vol is. Maantje Piet stak nog wat fazantenveertjes tussen de takjes als extra versiering.

 

Tuinkistje

Voor Maantje Piet maakte ik een klein kistje waarin ze haar zaadjes in kan verzamelen, die we in de herfst overal vandaan hebben gehaald. In Amsterdam plukten we, met toestemming, stokrozenzaaddozen uit een geveltuintje. Ik verzamelde zaadjes van enorme klaprozen in Middelburg, we droogden de zaden uit de Michaëlspompoen, korenbloemenzaadjes uit de tuin van opa en we peuterden zaadjes uit onze tomaten.

 

Tuinkistje maken

Nodig:

  • houten kistje waar al vakjes in zitten of waar je vakjes in kan maken
  • kleurpotloden
  • papieren zakjes
  • tuinspulletjes voor in het kistje

Maak de zaden zo goed mogelijk schoon en laat ze dan goed nadrogen. Bewaar het zaad in een papieren zakje waar je de naam en voor de extra leuk de vindplaats op schrijft. Ik kocht een houten kistje met een verdeling in drie vakken; een vakje voor de zakjes met het zaad, een vakje met een stukje tuinierszeep en een klein schaartje om straks bloemen en kruiden mee te oogsten, en een vakje met houten stokjes om de namen van de plantjes op te noteren. Ook deed ik er een klein notitieboekje bij waar Maantje Piet tuinaantekeningen in kan schrijven: wanneer moet ze wat voorzaaien, uitdunnen, uitplanten en oogsten?

Leuk om in de kindermoestuin te zaaien zijn Oost-Indische kers, basilicum, peterselie, munt, kropsla, rucola, of courgettes. Tuinkers en andere kiemen zijn zelfs binnen een paar dagen te oogsten, dus als je die een week voor Pasen zaait, kun je ze lekker op je eitje strooien tijdens de paasdagen.

Dromen

Aan de kapstok hangt een mandje met tuinhandschoenen, een snoeischaar, een klein harkje en een schep. In m’n eentje zal ik niet snel echt gaan tuinieren denk ik, maar zo met z’n allen en alle spullen voor het grijpen wordt het misschien wel wat met onze Rottuin. Stiekem dromen we al over een bijenkast in de tuin, maar dat is misschien een mooi project voor een volgend paasfeest.

 

Daan Rot is moeder van vier kinderen op de vrijeschool en getrouwd met muzikant Jan Rot. Ze blogt op maandagdaandag.nl en schreef samen met Lisa Wade twee toegankelijke boeken over de jaarfeesten, getiteld 'Het Hele Jaarfeesten'.

Dit artikel verscheen eerder in Antroposofie Magazine in maart 2019. 

 

Verder lezen: 

- Pasen: feest van sterven en herrijzen

Kit Le Large tekende een recept voor eiersalade

Met Pasen begint een nieuwe cyclus van Rudolf Steiners Weekspreuken

- Bekijk ons overzicht met artikelen over de jaarfeesten