Toekomst voor grond Kraaybeekerhof
Landgoed Kraaybeekerhof is al meer dan veertig jaar een gastvrije oase in het hartje van Driebergen. Elke dag staan de poorten wagenwijd open voor iedereen die geïnspireerd wil raken of juist tot rust wil komen. De combinatie van academie en tuinbouw maakt het een unieke leer-werkplek voor cursisten en studenten in de biodynamische landbouw en voeding. Om het landgoed veilig te stellen voor de toekomst, heeft Stichting Grondbeheer zich hierover ontfermd.
Op tweede Paasdag is de actie 'Toekomst geven aan de grond' op Landgoed Kraaybeekerhof afgetrapt door bd-melkveehouder David Borghouts, pachter en donateur van Stichting Grondbeheer. David boert zelf op vrije grond op de Noorderhoeve in Schoorl. Zijn donatie voor 4 vrije meters op Kraaybeekerhof bleek een goed begin. Op de eerste dag van de actie is er al 48 vierkante meter grond vrijgemaakt. Het doel: 100% vrije grond op Landgoed Kraaybeekerhof!
Negen jaar geleden ontfermde Stichting Grondbeheer over de 5,81 hectare van Kraaybeekerhof. Voor pure landbouwgrond was het aankoopbedrag van twee miljoen euro relatief hoog. De sociale en ecologische waarde valt echter niet in geld uit te drukken. Daarom heeft Stichting Grondbeheer haar nek uitgestoken en de aankoop gefinancierd met een tijdelijke lening bij Triodos Bank. De afspraak was om deze hypothecaire last zo snel mogelijk van de grond te halen. Daar hebben liefhebbers van Kraaybeekerhof royaal gehoor aan gegeven: met schenkgeld en eeuwigdurende obligaties is inmiddels de helft van de grond vrijgemaakt.
Tuinders Dave en Jasper ervaren dagelijks hoeveel vitaliteit en vreugde het landgoed cadeau geeft aan omwonenden en de duizenden andere bezoekers per jaar. Daarom willen zij vanuit de gemeenschap rondom de tuin een gebaar terug maken. Met deze nieuwe campagne hebben zij een nieuwe impuls gegeven aan het vrijmaken van de tweede helft. Dat doen zij letterlijk meter-voor-meter door schenkers voor een of meerdere meters te werven, die op de foto gaan in hun vrije meter. Op tweede Paasdag vond de aftrap van de campagne plaats. Mensen deden gelijk enthousiast mee voor een of meerdere meters. Een grootmoeder droeg haar vrije meter op aan haar kleinkind, dat deze maand geboren zal worden. Andere mensen deden mee uit liefde voor het landgoed.