Nationale Week Zonder Vlees

Vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees: een initiatief van Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër, opgezet om een vegetarische leefstijl te promoten. De organisatie stelt dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en nodigt alle Nederlanders uit om een week lang vegetarisch te eten. Zo kun je ervaren dat vegetarisch eten niet saai, ingewikkeld of smakeloos is, maar een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu.

In Amsterdam helpt Odin je op weg bij je inkopen, want daar verandert de Odinwinkel aan de Ceintuurbaan 220 in een vegetarische conceptstore. Op deze manier wil wil Odin samen met klanten ervaring opdoen in hoe we gezamenlijk aan een meer plantaardige toekomst kunnen werken. Hoe is het als je de hele winkel vegetarisch inricht? En wat vinden klanten ervan? Het motto van de winkel luidt: “100% veggie, 100% bio’. Merle Koomans van den Dries (directeur Odin): “Best uniek in Nederland omdat er maar enkele winkels uitsluitend 100% vegetarische levensmiddelen verkopen. En onze producten zijn ook nog eens 100% biologisch. Minder vlees of vis eten heeft een zeer positief effect, want vleesproductie zorgt wereldwijd voor een immense aanslag op de aarde. Bij biologisch grondgebonden landbouw is dit al stukken minder. Maar ook daarbij worden natuurlijke bronnen ingezet voor diervoeding, terwijl die ook voor menselijke consumptie gebruikt kunnen worden. Wij willen met onze vegetarische conceptstore een positieve verandering in gang zetten én als echte doeners nieuwe ideeën omzetten in realiteit.”

Wil je ook graag meedoen met de week zonder vlees, maar heb je nog behoefte aan lekkere recepten?  Kijk dan bijvoorbeeld eens op de receptenpagina van antrovista, degroenemeisjes.nl, joorkitchen.nl of bij de Groene Kookacademie. Ook op de website van de Week zonder Vlees vind je inspiratie voor vleesloze gerechten. Toch moeite om een week lang vegetarisch te koken? Een avondje buiten de deur eten kan ook, want het is ook nog eens Vegetarische Restaurantweek.

In december 2017 vertelde voedingsdeskundige Petra Essink in AM hoe je vanuit de antroposofische voedingsleer naar vegetarisme kunt kijken. Abonnees kunnen inloggen met hun MijnAM inlogcode om hier het artikel te lezen. Wil je ook toegang tot alle MijnAM-artikelen, en vier keer per jaar het magazine ontvangen? Neem dan een abonnement.