Goede pers voor topkeurmerk Demeter
Bewust leven is een trend en steeds meer mensen vinden het van belang om duurzame keuzes te maken. Een keurmerk is daarvoor vaak een handige leidraad en daar zijn er dan ook steeds meer van.
Daarom maakte MilieuCentraal een keurmerkenlijst waaraan je kunt zien wat zo’n kwalificatie nou precies inhoudt. De ranglijst is gemaakt op basis van criteria als dierenwelzijn, milieuvriendelijkheid, eerlijke handel en transparantie. In de categorie ‘voeding’ scoort het Demeter-keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw hoog.
Van de negentig keurmerken op de lijst, zijn er slechts elf topkeurmerken, meldde De Volkskrant afgelopen zaterdag. Bij dit webbericht is het Demeterlogo prominent in beeld en wie de lijst op de site van MilieuCentraal bekijkt, ziet dat Demeter sterk vertegenwoordigd is in de hoogste regionen, zowel in de categorieën Eieren, Zuivel, Vlees en Aardappelen, groente en fruit.
Niet alleen de Volkskrant, maar ook Trouw wijdde er van het weekend een bericht aan. Als klap op de vuurpijl besteedde NRC in hun wijnspecial LUX aandacht aan biologisch-dynamische wijnen.
Een artikel van wijnkenner Harold Hamersma in de special opent met deze zinnen: “In de wereld van het biologisch-dynamische wijngaardenieren zijn drie namen van belang: Rudolf Steiner, Nicolas Joly en Marc Nomblot. Wie biodynamisch werkt, vermijdt bedrijfsvreemde elementen zoals herbiciden, pesticiden en kunstmest, schreef Rudolf Steiner voor. Hij respecteert fruit- en bladdagen en houdt rekening met kosmische invloeden van de planeten. Kortom, de natuur maakt de wijn. En de mens helpt slechts een handje.”
Demeter krijgt dus heel goede pers, de biologisch-dynamische landbouw is nu echt aangekomen in de landelijke media.