Geen Schoolontbijt op De Vuurvogel
Ontbijten voordat je naar school gaat is een must. En natuurlijk het liefst ook met gezonde voedingsmiddelen. Steeds meer kinderen ontbijten voordat ze naar school gaan, maar het kan nog een stuk gezonder. Daarom is er de week van het Nationaal Schoolontbijt, die deze week alweer voor de vijftiende keer plaatsvindt. Afgelopen maandag werd de aftap gegeven voor een week waarin basisschoolkinderen op school ontbijten en daarmee op een leuke manier iets leren over gezonde voeding. Ter gelegenheid van deze jubileumeditie mocht een Amsterdamse schoolklas zelfs in het Rijksmuseum in Amsterdam ontbijten, met muzikale omlijsting van Kinderen voor Kinderen en Sanne Hans. De producten waarmee de kinderen op school ontbijten, worden verspreid via bakkers en supermarktketens en zijn ter beschikking gesteld door verschillende productpartners.
Maar hoe gezond is het om te ontbijten met halvarine en met jam die voor vijftig procent uit suiker bestaat? En hoe duurzaam zijn die producten? Vrijeschool De Vuurvogel uit Zoetermeer zette hun vraagtekens bij het Nationaal Schoolontbijt en besloot er niet aan mee te doen. Dat werd opgemerkt door RTL Nieuws. “Hier bakken de jongste leerlingen twee keer per week biologisch brood. Dat is onderdeel van het lesprogramma. Het is goed voor de motoriek en kennis van onze leerlingen,” vertelde schooldirecteur Wim Klapwijk aan een verslaggever van RTL Nieuws. "Wij willen alles zo duurzaam mogelijk. Zo gaan we verantwoord om met de aarde en het is goed voor de gezondheid.” Door het brood bakken zijn de vrijescholieren dus structureel met gezonde voeding bezig. Daar hebben zij het Nationaal Schoolontbijt niet voor nodig.