Documentaire over twaalfdeklassers
Hoe zou het gaan met de jongens en meisjes van de Landsberg Waldorf School in Beieren? Deze kinderen speelden de hoofdrol in de eerste langetermijndocumentaire over vrijeschoolleerlingen. Nadat de Duitse filmmaker Maria Knilli hen jarenlang intensief had gefilmd voor haar driedelige documentaireserie, was ze erg benieuwd wat er van de kinderen geworden was. Die jongens en meisjes die we voor het eerst ontmoetten als eersteklassers in ‘Gute morgen, liebe Kinder’ zijn inmiddels twaalfdeklassers en staan voor het afsluiten van hun vrijeschoolcarrière.
Hoe sta je als jongvolwassene in het leven aan het einde van je vrijeschooldagen? Knilli stelde een project met filminterviews voor om daar achter te komen. De twaalfdeklassers waren verantwoordelijk voor het bedenken van de onderwerpen en ontwikkelden zelf de opzet van de gesprekken voor de camera. De ruimdenkende en artistieke sfeer van de Steinhau-stage voor de klas in het zomerse Toscane was ideaal voor de opnames. Terwijl de marmeren blokken onder hun handen vorm krijgen, reflecteren de jongeren op de grote levensvragen - politieke vragen, vragen over de toekomst, vragen over zichzelf.
Het resultaat is te zien op de dvd ‘Reden wir von Leben und Tod’(Laten we het hebben over leven en dood). Je kunt deze dvd, en ook de eerdere drie documentaires bestellen via guten-morgen-liebe-kinder.de. In de herfst van 2020 zal er ook een webdocumentaire over de twaalfdeklassers verschijnen, getiteld ‘Nachgefragt – Rückblicke auf unsere zwölf Jahre Waldorfschule’.
Zit jouw kind op de vrijeschool? Bekijk dan onze vijf insidertips voor ouders.
Lees hier meer nieuwsberichten van Antroposofie Inspireert