AM nummer 5 is verschenen!

Op vrijdag 3 maart verscheen het vijfde nummer van Antroposofie Magazine. Deze keer staat het thema Zorg centraal. In de afgelopen jaren is het zorglandschap steeds meer ingericht op de zelfstandigheid van de patiënt. Het prettige daaraan is, dat je zelf de regie in handen kunt houden als je ziek wordt. Dat geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld te kiezen voor een antroposofische behandeling. Maar heb je inderdaad zo veel zeggenschap als de overheid beweert? We spraken erover met hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat Jaap Sijmons. “We moeten de patiënt niet alleen mondiger, maar ook vaardiger maken,” stelt hij in ons themakatern.

Bij jezelf komen met euritmietherapie
We nemen een kijkje in de praktijk van twee euritmietherapeuten. Dansliefhebbers kennen euritmie als podiumkunst, maar dat dit  therapeutisch ingezet kan worden, is minder bekend. Voor ouderen bijvoorbeeld, kan het psychische vitaliteit en levendigheid op gang brengen. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd kan euritmie een tegenwicht bieden voor het toegenomen beeldschermgebruik.
Zo komen de kinderen beter in hun lijf te zitten. "Computers zijn handig, maar de omgang ermee doet slechts beperkt aanspraak op het menselijke gevoel,” legt euritmietherapeute Manja Wodowoz uit. “Euritmie geeft ruimte aan het hart.”


Pasen: feest van dood en opstanding
In onze rubriek ‘Feest’ besteden we deze keer aandacht aan Pasen, het lentefeest waarbij alles draait om de vernieuwing van het leven. Wat in de winter dood was, ontkiemt en groeit in de lente. Ook tijdens Pasen staan we stil bij dood en opstanding, over sterven en opnieuw verrijzen. Het leven dat dan de dood overwint, is een onvergankelijke kracht in de mens.


Balans tussen rauw, rijp en rot
“Hoe rauwer, hoe gezonder,” zeggen de zogenaamde raw-foodies. Zij voelen zich energieker en ervaren een ‘lichtere staat van zijn’ dankzij het eten van uitsluitend rauw voedsel. Voedingsdeskundige Petra Essink zet de voor- en nadelen van dit voedselpatroon op een rijtje en stelt dat iedereen zijn persoonlijke balans tussen rauw, rijp en rot moet vinden.

En verder onder andere:
- Het levensverhaal van Chrystal Lab-onderzoeker Paul Doesburg, mede-auteur van ‘Barstensvol leven’.
- Met straatfotografie op zoek naar het bijzondere van het alledaagse.
- Het geheim van de fishflowform: lemniscaatvormen doen iets goeds voor het water.

 

Geen abonnement? Het nieuwe nummer is verkrijgbaar in diverse boekhandels in Nederland. Vraag er anders even naar bij je boekhandel. Deze kan de uitgave bestellen via VMBpress.