Aantoonbaar verschil biologische en reguliere melk

Vandaag promoveert Ningjing Liu, onderzoeker bij Wageningen University & Research op een onderzoek naar de verschillen tussen biologische en niet-biologische melk en de oorzaak hiervan. In zijn proefschrift ‘Organic milk: Understanding intrinsic characteristics and their origin, and development of novel means of detection’ beschrijft hij de specifieke samenstellingseigenschappen van biologische en reguliere melk en de zoektocht naar de onderliggende oorzaken.

De toegenomen vraag naar biologische producten, in combinatie met strenge eisen en hogere productiekosten dan voor reguliere melk, maken het product kwetsbaar voor fraude. Daarom is het van belang om te kunnen aantonen dat melk die als biologisch verkocht wordt, ook daadwerkelijk van biologische kwaliteit is. Het onderzoek van Ningjing Liu levert daaraan een bijdrage.

In het proefschrift staat dat de kwaliteit van melk wordt beïnvloed door vele factoren, zoals seizoenen, omgeving, lactatiestadium, voer, koeienras etc. Dat maakt het moeilijk om verschillen te zien tussen biologische en reguliere melk, zo meldt Biojournaal.  Het onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van vetzuren en vluchtige stoffen van biologische en reguliere melk verschillen.

 

Beeld: Unsplash.com/Engin Akyurt