Opruimen = creëren van levenskwaliteit

Opruimen, schoonmaken, voor de meesten onder ons is het meestal een terugkerend ‘moetje’. En we hebben ook nog eens veel te veel spullen. Afscheid nemen is moeilijk. We dagen je uit: Kijk eens naar je huis als een omhulling van jezelf, vergelijkbaar met je lichaam. Een huis dat net als je lijf, liefdevol verzorgd wil worden. Zo wordt poetsen een creatieve activiteit.

Tekst: Hester Anschütz

Niet het aantal spullen bepaalt of je huis gezellig is of niet, maar of het er prettig toeven is. Toch? De een voelt zich lekker in een huis vol met frutsels, de ander in bijna lege ruimtes waar je een kanon kunt afschieten. Volgens diverse opruimspecialisten is het bepalend voor de sfeer in je huis of de spullen door jou gezien worden. Zijn ze een onderdeel van je leven of liggen ze te verstoffen in een hoekje achterin een kast?

Zo meent Linda Thomas, een opruimdeskundige die jarenlang de gebouwen van de internationale Antroposofische Vereniging in het Zwitserse Dornach schoonmaakte, dat dingen het zelf fijn vinden als ze gezien en gebruikt worden. Net als mensen. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Opruimgoeroe Marie Kondo adviseert al je spullen een voor een in je handen te nemen en te voelen of je er blij van wordt of niet. Als je geen sparkle van binnen voelt, dan mag het voorwerp weg. Bedank het voor de rol die het in je leven heeft gespeeld en wens het een goed leven elders toe.

Verzorgen in plaats van poetsen

Opruimen gebeurt in de natuur vanzelf, wat afsterft wordt afgevoerd. Binnen de muren van ons huis moeten we dat zelf doen. Het stof op je boekenplanken, de stapels oude tijdschriften, de wanorde in de keuken, ze tonen je precies waar het in je huis aan levendigheid ontbreekt. Oude, levenloze spullen moet je opruimen, zodat je huis fris blijft en je ruimte schept. Dat is ook de reden waarom je bij naderend bezoek begint te poetsen. Je maakt letterlijk ruimte voor iets nieuws; voor degene die komt. Zo kun je ordenen en schoonmaken als een creatieve activiteit zien, want door orde te brengen in de chaos, ben je scheppend bezig.

Als je opruimen en schoonmaken gaat zien als liefdevolle verzorging, dan kan dat helpen de steeds terugkerende klusjes vol te houden en misschien zelfs een poetsliefde te laten opbloeien. Doel is dan niet meer een schoon huis, maar het creëren van levenskwaliteit voor jou en je medebewoners.

 

Meer lezen

Marie Kondo, Opgeruimd! De manier om orde en rust in je leven te brengen (2011)

Linda Thomas, Putzen!? Von der lästigen Notwendigkeit zu einer Liebeserklärung an die Gegenwart (2011)

Inge van der Ploeg, Houden van je spullen. De kunst van het opruimen (2005)

Bron: lindathomas.org, in Brigitte 03/2015 ´Wie macht Putzen Spaß, Frau Thomas?´

Dit artikel verscheen eerder in Antroposofie Magazine in maart 2018.