Motief van… Janna de Vries
Toegang bieden tot ontmoetingen
Tekst: Cisly Burcksen
Portretfoto: Jolien Alleleijn
De Michaëldagen zijn inmiddels een herfsttraditie onder een groep antroposofisch geïnspireerde jongeren. Ook dit jaar is deze meerdaagse viering er weer: van 25 t/m 27 september. Janna de Vries (26) is één van de organisatoren. Ze is al jaren betrokken bij de jongerenactiviteiten van de AViN. “Veel jonge mensen zijn zoekend. In onze materialistische maatschappij is weinig plaats voor de vraag wie je eigenlijk bent. De Jeugdsectie wil ruimte bieden om je eigen geestelijkheid te leren kennen en actief te ontwikkelen. Wanneer je zelf dit proces kunt gaan, heb je ook een ander iets te bieden.”
Antroposofie is voor Janna een manier om beter in het leven te staan. “Daardoor leer ik hoe de wereld in elkaar zit. Vanuit dat begrip kan ik beter in de wereld zijn, en bijvoorbeeld met respect omgaan met de natuurwezens. Het is ook een zelfscholingstraject: ik probeer elke dag de nevenoefeningen te doen, om contact te maken met de geestelijke wereld. Vanuit die zelfscholing hoop ik iets voor de wereld te kunnen betekenen.” Ze maakte kennis met de Michaëldagen in 2015, voor Janna een tijd van persoonlijke crisis. “Het leed van de wereld drukte zwaar op mij. Mijn moeder gaf me toen het boek ‘Strijd om het menszijn’, een boek dat het kwaad in een breder perspectief stelt. Daardoor kwam ik uit mijn depressie en ontdekte ik dat de antroposofie het was voor mij. Ik zocht jonge mensen om dat mee te delen. Mijn peettante wees me toen op een oproepje voor de Michaëldagen. Ik dacht: dit is mijn kans! Het was een superbijzondere ervaring. Ik wil me er graag voor inzetten dat meer jongeren toegang hebben tot zulke ontmoetingen. “
Lemniscaat
Delen en ontmoeten is een belangrijk ingrediënt van veel Jeugdsectie-activiteiten, maar zeker ook van de Michaëldagen. “De Michaëlstijd is een sterk oproepmoment in het jaar,” zegt Janna.”Ik ervaar het als een moment van bezinnen: hoe kan ik dienstbaar zijn aan de wereld en wat leeft er in mij? Zie het als een lemniscaatbeweging: je gaat zowel naar buiten, als naar binnen. In het midden van de lemniscaat vind je de ontmoeting met de ander.” Anderen ontmoeten is voor Janna zo inspirerend, dat ze hier ook haar studiekeuze op afstemde. “Eerst overwoog ik een studie psychologie, maar dat vond ik toch te klinisch. Uiteindelijk besloot ik om Humanistiek te gaan studeren. Daarin is meer ruimte om naar de ander te luisteren en de ander en zijn existentiële vragen écht te ontmoeten. Ik kan veel eerbied voelen voor andermans levenspad. Of ook als mensen zich vanuit authenticiteit willen inzetten voor de wereld. Dat kan ook mijn eigen vuur weer aansteken.”
Pelgrimstocht
Dit jaar krijgen de Michaëldagen een wat andere invulling dan andere jaren. Er is geen kamp waarin samen geslapen wordt, en de leeftijdsgrens van 35 jaar is verdwenen. “Er waren altijd al uitzonderingen. Jongeren zitten in een andere zielenfase, maar veertigers en vijftigers willen dit ook. Door corona moeten we het dit jaar sowieso wat anders organiseren. Rik ten Cate, die een belangrijke spil binnen de organisatie is, stelde voor om te gaan wandelen. Als een soort pelgrimstocht. Drie dagen lang, met verschillende routes door verschillende provincies. Afhankelijk van welke maatregelen er in september zullen zijn, kunnen we aanpassingen doen. Na die drie dagen hoop ik dat mensen een gevoel hebben van: ‘Wow! Nu heb ik iets in mezelf en de ander ontmoet en ben ik geïnspireerd om vol goede moet de wereld weer in te gaan.’ Dat bezoekers weer met nieuwe kracht werkzaam kunnen zijn.”
TIP VAN JANNA – Elke dag nevenoefeningen
Dagelijks mediteren is een voornemen waar velen vol goede moed aan beginnen, maar vaak ook net zo hard weer afhaken. Toch lukt het Janna om dit bijna elke dag te doen. Haar geheim? “Ook ik hield het eerst niet vol, maar ik realiseerde me dat ik het niet alleen voor mezelf doe. Je doet het ook voor de maatschappij en de geestelijke wereld. Ik ben meer genegen om het te doen nu ik weet dat het me beter in staat stelt om werkzaam in de wereld te zijn.”
Dit artikel is ook gepubliceerd in Motief, het ledenblad van de Antroposofische Vereniging in Nederland (editie september 2020).
Lees meer artikelen over het Michaëlsfeest en andere jaarfeesten.