PlanetToo: oproep tot actie
Ook de aarde geeft het signaal #MeToo af. Niet op Twitter, maar door plastic op vakantiestranden te spugen, dorpen weg te spoelen met extreme regenval, en hele landbouwgebieden te laten verdrogen. Om het milieu en klimaat te herstellen moet onze omgang met Moeder Aarde respectvoller worden. Een transitie in de landbouw is oplossing nummer 1. Welk gebaar kan jij maken?
Waar machtsmisbruik en seksschandalen voornamelijk vrouwen van vlees en bloed treffen, is de levende aarde slachtoffer van economische aanranding. Het najagen van winst op korte termijn, gedreven door anonieme aandeelhouders, neemt steeds extremere vormen aan. Zo maakte Greenpeace recent bekend dat er grote delen oerbos in Zweden, Finland en Rusland worden weggekapt voor de productie van papieren zakdoekjes en wc-papier. De mensheid veegt dus letterlijk zijn kont af met het ecosysteem dat koolstof vastlegt en ons voorziet van schoon drinkwater en zuurstof.
Het feit dat vrouwen wereldwijd naar buiten komen met #MeToo is vergelijkbaar met de oceaan die plastic op onze prachtige vakantiestranden spuugt en de extreme hoosbuien die onze dorpen en steden onder water zetten. Moeder Aarde geeft aan dat ze genoeg heeft van mensen die haar behandelen als een ding, om hun eigen behoefte zo snel mogelijk bevredigen. De huidige landbouw is een van de grootste aanranders. Als je het Living Planet rapport van het WWF er op naslaat, is de intensieve landbouw voor Moeder Aarde wat Harvey Weinstein is voor Hollywood: 69 procent van al het zoetwatergebruik gaat naar landbouw, 25 tot 30 procent van de broeikasgasemissies komt voort uit de landbouw- en voedselsystemen en wereldwijd worden bossen, savannes, wetlands en andere natuurgebieden in hoog tempo vernietigd voor akkers en veeteelt.
Laten we van #Metoo leren en in collectieve woede uitbarsten over het misbruik van onze planeet. Enerzijds moeten we met hulp van de media de grote vernietigers van de levende aarde ontmaskeren en straffen. Anderzijds moeten we onze dagelijkse omgangscultuur met Moeder Aarde structureel veranderen. Allereerst met een transitie naar een duurzame landbouwcultuur. Het goede nieuws: dat wiel is allang uitgevonden! In de afgelopen honderd jaar hebben biodynamische boeren en tuinders een landbouwcultuur ontwikkeld, met minimaal 10 procent natuur, waarmee ze goede opbrengsten halen en tegelijkertijd de vitaliteit van bodem en ecosysteem opbouwen. Met biodynamische landbouw kunnen we de verkrachting van Moeder Aarde dus radicaal stoppen en een duurzame en eerlijke relatie met haar opbouwen. Het is toch potverdorie te gek voor woorden dat een snelle en duurzame oplossing kat-in-het-bakkie is en dat we daar niet massaal op overstappen!
#PlanetToo, doe je mee?
Uit naam van Moeder Aarde laten wij in de maanden september-oktober-november van ons horen via #PlanetToo. Je vindt ons op Facebook, Twitter en Instagram. Met statements, filmpjes, onderzoeken, etc. Steun ons door deze berichten te liken en te delen. Of plaats zelf berichten met #PlanetToo, zodat we samen meer bereik maken. Tegelijk gaan we doen, bijvoorbeeld door niet langer plastic verpakkingen te accepteren, bewust biodynamische voedingsproducten te kopen of ecologisch verantwoorde kleding te dragen. Laten we een gebaar terug maken naar Moeder Aarde. Onze actie sluiten we in november af een drietal theatercolleges met Manfred van Doorn. Doe je mee?