Vrijeschool Pabo: Creativiteit combineren met lesgeven
“Eigenlijk zocht ik iets in het hbo met kunst en creativiteit,” zegt de 22-jarige Isabelle Kaijser, student Vrijeschool Pabo aan Hogeschool Leiden. “Ik bezocht de Open Dagen van Kunstacademies, maar kon niet echt mijn creatieve uitdaging vinden. Toen kreeg ik de tip dat de Vrijeschool Pabo wel iets voor mij was.”
Isabelle moest nog wel overtuigd worden, want: “Ik had het beeld dat een typische Vrijeschool-juf vooral heel zweverig was, alleen biologisch at en geen make-up droeg. Maar mijn eerste stagementor was eigenlijk net zoals ik. Ze deed wel wat van een Vrijeschool-juf wordt verwacht, maar met een hele eigen draai. Toen dacht ik: Oh, zo kan het dus ook.”
Wat is de Vrijeschool Pabo dan wel? Isabelle: “We kijken meer naar de kinderen als individu, en niet dat een kind moet zijn zoals iedereen. Dat kinderen niet alleen met het hoofd bezig zijn, maar dat er ook veel natuur- en kunstzinnig onderwijs is: tekenen, muziek. We leren bijvoorbeeld schilderles geven. Zo kom je zelf ook tot ontwikkeling.”
De individuele en creatieve benadering vinden veel ouders en kinderen fijn, daarom groeit het aantal vrijeschoolleerlingen de laatste jaren flink. Er zijn al ruim honderd vrijebasisscholen in Nederland en België. Maar met het vrijeschooldiploma mag je ook op ‘gewone’ basisscholen lesgeven.
De Vrijeschool Pabo bij Hogeschool Leiden is een kleine en warme opleiding die vier jaar duurt. “Ik ken alle studenten wel van gezicht, en de meeste ook van naam,” legt de studente uit. “Er zijn veel bijeenkomsten met elkaar, ook met de andere klassen!”
“Als je je wilt verdiepen in het onderwijs en het fijn vindt om creatief te zijn, dan moet je zeker de Vrijeschool Pabo overwegen. En natuurlijk moet je het leuk vinden om met kinderen om te gaan, haha.”