Veilig eieren eten
De stroom berichten over met Fibronil besmette eieren houdt aan. Kun je nu nog wel veilig eieren eten? Stichting Demeter verklaart dat alle eieren met het Demeter-keurmerk gegarandeerd geen Fibronil bevatten. “Dit middel is door een bedrijf Chickfriend illegaal gebruikt bij kippenboeren tegen het bestrijden van bloedluizen. Onze Demeter boeren hebben hier niets mee van doen en zijn hun tijd ver vooruit. Zij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen tegen bloedluizen. De eieren zijn niet besmet met Fipronil,” licht Demeter toe op hun website.
Ook de eieren die Odin Estafette verkoopt, zijn gegarandeerd Fibronil-vrij. Op hun website vind je eveneens een uitleg dat de boeren die aan deze winkels eieren leveren, niet met dergelijke bestrijdingsmiddelen werken.
Ekoplaza heeft een wat ander bericht: "Alle Demeter en Biomeerwaarde eieren die Ekoplaza verkoopt zijn 100% zeker niet betrokken en veilig voor consumptie, maar één toeleverancier is echter wél in de val gelopen. Op de website van de biologische supermarktketen is in een verklaring te lezen dat de boer in kwestie een middel tegen bloedluis op basis van munt had ingekocht, maar dat de leverancier van dit middel heeft gefraudeerd door hier fipronil aan toe te voegen.
Bionext legt uit waarom er bij biologische en biologisch-dynamische eieren snel kan worden nagegaan of deze besmet zijn of niet: “Biologische winkels krijgen eieren van een kleine groep, vaste pluimveehouders. Als hun pluimveehouders het gewraakte luizenbestrijdingsbedrijf niet hebben ingehuurd, weten ze zeker dat hun eieren niet besmet zijn.” Maar ook: “Hoeveel biologische boeren het middel precies gebruikt hebben, weten we niet precies. Het lijkt om ongeveer 10 bedrijven te gaan. (…) Kijk eerst op de site van de NVWA of jouw eieren op de lijst staan van “besmette” eieren. De lijst is hier te vinden. De lijst wordt nog aangevuld, nog niet alle eieren zijn al onderzocht. Tot aan dit weekeinde (5 augustus) wordt naar verwachting de lijst nog langer. Eieren met die codes worden door de winkels uit het schap gehaald op het moment dat de codes bekend worden.”