Vrijeschool Meander wordt Eco-School
Vrijeschool Meander in Nijmegen heeft op 7 april als eerste vrijeschool een intentieverklaring getekend om een ‘Eco-School’ te worden. Eco- Schools is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen, waaraan wereldwijd al 49.000 scholen meedoen. In Nederland zijn dat er momenteel 115. Met dit certificaat laat een school zien dat duurzaamheid structureel is ingepast in het doen en denken van de school.
Met het tekenen van de intentieverklaring heeft Meander bekendgemaakt dat de school zich de komende twee jaar intensief gaat inzetten op het gebied van duurzaamheid. In dit verduurzamingsproces van hun school krijgen de leerlingen de leiding; samen met docenten en betrokken ouders vormen ze een Eco-team. Ze krijgen daarbij ondersteuning en advies van De Bastei, een centrum voor natuur en cultuurhistorie.
Bij een Eco-School staat duurzaamheid niet als losstaand thema op zichzelf, maar is het ook ingebed in vakken als economie, aardrijkskunde, wiskunde en rekenen, taal (zeker bij internationale uitwisseling) en biologie. Leerlingen vervullen een belangrijke rol in de veranderingen die een school ondergaat om een Eco-School te worden. De afgelopen weken hebben de leerlingen van het Eco-team op Meander hun school aan een 'eco-scan' onderworpen, waarbij de school werd doorgelicht op thema’s als afval & grondstoffen, communicatie, energie, veiligheid & burgerschap, voedsel en water. Op het gebied van afval & grondstoffen en energie vielen nog de nodige verbeteringen door te voeren. Daar gaat de school nu hard aan werken. Het streven van Meander is om in 2018 de resultaten van hun actieplan te hebben en daarmee de ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools te behalen. Directeur Harry Gubbels licht toe: "Nu en in de toekomst willen we goed zorgen voor Nijmegen en omgeving. De kinderen van nu kunnen al zorgen voor de kinderen van de toekomst."