De echte kosten van groente en fruit
De afgelopen week was Volkert Engelsman, directeur en oprichter van groente- en fruithandel Eosta, veelvuldig in het nieuws. In het Financiële Dagblad beschuldigde hij supermarkten van ‘crimineel gedrag’ bij de handel in groente en fruit. “De schade die het telen aanricht aan mens en milieu, wordt niet meegerekend in de verkoopprijs. Het is schandalig. Breng de echte kosten in rekening,” zei Engelsman eerder deze week in de krant.
Opvallend is dat hij hierop tot nog toe alleen maar positieve reacties heeft gekregen, uit heel verschillende hoeken bovendien. "Iedereen was blij dat iemand eindelijk de moed had om een groot probleem uit te spreken dat niemand hardop durfde te zeggen," vertelde Engelsman aan BioJournaal.
Zesentwintig jaar geleden richtte hij Eosta op, nu Europa’s grootste handelshuis voor biologische groenten en fruit. Onvermoeibaar voert hij campagne om het belang van biologische productie onder de aandacht te brengen. In het Algemeen Dagblad werd hij onlangs omschreven als ‘een idealist in de wereld van het fruit’ en de krant noemde Eosta ‘geen traditioneel handelshuis, maar een verzameling activisten’.
Ook in het komende nummer van Antroposofie Magazine, dat als thema ‘Levende Aarde’ heeft, komt Volkert Engelsman uitgebreid aan het woord. Hij gaat in op zijn passie voor bodemvruchtbaarheid en de inspiratiebronnen voor zijn werk. “Biologische producten zijn niet te duur, gangbare zijn te goedkoop,” stelt hij in dat artikel. “In de nieuwe economie berekenen we de winst pas nadat de gezondheids-, ecologische en sociale kosten in de productprijs zijn verdisconteerd.” Het onderstaande filmpje van Eosta Nature & More toont de noodzaak van het doorberekenen van dergelijke kosten.